- DAGENSÄMNE -

Brottslingar

Har ni tänk på hur många kriminella människor det bor i vårt samhälle? Tänk att killen som sitter brevid er på bussen knarkar, det är ju olagligt att inneha narkotika i Sverige, eller tänk kvinnan som ni alltid springer på uppe på McDonalds är en mördare... ? Jag undrar om alla dessa får det straff dom förtjänar? När man blir dömd för ngt. finns det 3 straffpåföljder man kan få.

1.Fängelse, dvs. fängelsestraff.
2. Vård, ex. vård för psykisktsjuka, vård om unga barn.
3. Särskiltstraff, ex. villkorligt frigiven, fotboja, böter
.

Alla påföljder är till för att förskräcka personen som begått brottet o människor i omgivningen att förskräckas att begå samma misstag som han/hon gjort.

Man brukar oftast få dessa i kombination med varandra. Ni vet böter o fängelse? eller vård o fängelse? Ni har säkert hört det... Men man får inte allt på en o samma gång. Varför ska man egentligen få det ena o inte det andra?

Föreställ er ett samhälle där alla kriminella oavsett bakgrund till kriminalitet slängs in i finkan. Och sen? Jo där sitter de allihopa. När de väl kommer ut då, vad händer då? Har de lärt sig en läxa? Jag tror faktiskt inte det, i och med att de begått brottet i ett tillstånd då de inte var vid sina sinnes fulla bruk har de inte insett att de handlat fel. Just därför behöver man andra påföljder än fängelse. Vård är utmärkt i de fall då den psykiskt sjuke begått ett brott. Han behöver vårdas på vårdhem med medicin (vilket oftast krävs) o han behöver en massa terapi. Sedan kan detta kombineras med ett fängelsestraff för att han ska få sitt straff o lära sig en läxa !

Fängelse är ett utmärkt straff för den som stulit, fifflat med skatteredovisning, mördat, misshandlat m.m. Han/hon behöver vara väl medveten om att sitt handlande medför konsekvenser, konsekvenser som inte alltid är så lockande. Fängelsestraff är det bästa förskräckningsmedlet men även böter ex. för fortkörning. Då lär man sig, att vill man göra ngt. olagligt medför det negativa konsekvenser.

Folk vi springer på dagligen kan en dag komma att skada oss, dom behöver den rätta vården. Släng inte bara in alla kriminella i fängelset. Var alltid på din vakt...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0